İnşaatçı Malası Nedir? Ne İşe Yarar?
İnşaatçı malası, duvar inşası sırasında en sık kullanılan el aletlerinin başında yer almaktadır. Sıvalara şekil verilmesi, yüzeylerin düzeltilmesi, derz ve harçların duvar üzerine sürülmesi gibi işlemlerin pratik ve kolay şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır.
İnşaatçı malası çeşitleri, genel olarak üçgen ve dikdörtgen formda üretilmektedir. Sap ve tutma kısımları ise plastik ya da ahşap materyallerin kullanımı ile tamamlanmaktadır. Aynı zamanda kullanım alanı ve amacına bağlı olarak çok sayıda farklı mala modeline erişim sağlanması mümkündür.
Mala İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Doğru mala kullanımı, işlem sonrasında elde edilecek olan sonuçların başarısını doğrudan etkileyen faktörlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle mala işleminde şu detaylara dikkat edilmesi büyük bir önem taşımaktadır:
● Mala ile sıva yapılacak olan duvarda örme işleminin tamamlanmış olması,
● Harç prizi alındıktan (bağlayıcı maddelerin tamamen katılaşması) sonrasında işlem yapılması,
● Harcı duvara doğrudan sürmek yerine yaklaşık 15 santimetre kadar mesafeden yüzeye hızlıca atılması ve daha sonrasında yayılması,
● Dış cephe üzerine işlem yaparken malanın yukarıdan aşağı doğru hareket ettirilmesi,
● İşlem öncesinde yüzeye ve amaca bağlı olarak doğru mala ile harç çeşidinin seçilmesi,
● Kullanılacak olan harcın spatula yardımı ile malanın üzerine konması,
● Harcın duvara sürülmesi için malanın 45 derece açı ile tutulması,
● Üzerindeki harç bitene kadar malanın uygulama hattı üzerinde kaldırılmadan ilerletilmesi,
● Düzeltme işlemleri için malanın düz tutulmasıdır.
Sıva işlemleri sonrasında harcı yüzeye eşit şekilde dağıtılabilmesi ve pürüzlerin düzeltilebilmesi için tahta mala da kullanılabilmektedir. Daha dekoratif bir görünüm içinse desen malası çeşitlerinden yardım alınması gerekmektedir.
İnşaatçı Mala Modelleri Nelerdir?
Mala modelleri, kullanım alanı ve amaçlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. En sık kullanılan inşaatçı mala modellerini ise kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:
● Sıva Malası: Üçgen şekilli ve klasik mala modelleridir. Diğer mala modellerinden farklı olarak yalnızca tabak kısmının değil, üst yüzeyinin de kullanılması mümkündür. Üzerinde harç tutulması ve harcın yüzeye uygulanmasından sorumlu ürünlerdir.
● Alçı Malası: Dikdörtgen şeklinde geniş bir tabanı olan ürünlerdir. Alçının yüzey üzerine eşit şekilde yayılmasından sorumludur. Aynı zamanda alçının üstünde tutulması için de uygun ürünlerdir.
● Duvar Malası: Duvar örerken harcın sürülmesi, düzeltilmesi ve şekillendirilmesi gibi işlemlerin yapılması için uygun olan ürünlerdir. Şekil olarak sıva malasına benzese de uç kısmı daha küt bir tasarıma sahiptir. Uygulama sırasında hem üst hem de taban kısımlarının kullanılması mümkündür.
● Seramik Malası: Seramik döşeme işlemi yapılmadan öncesinde yapıştırıcının yüzey üzerine eşit şekilde dağıtılması amacıyla kullanılan ürünlerdir. Dikdörtgen bir şekle olan sahip olan bu mala modellerinin kenar kısımlarında en az 2 diş bulunmakta ve yapıştırıcı üzerinde iz bırakmaktadır. Bu sayede seramikler, yapıştırıcı üzerinde daha iyi bir tutunma göstermektedir.
● Köşe Malası: Köşe yüzeylerde keskin kenarlar elde etmek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Taban kısımları 90 derece katlanmış bir tasarıma sahiptir. Bu sayede köşelerde doğru açıların oluşturulması mümkün hale gelmektedir.
● Desen Malası: Taban kısmı özel kauçuk ile kaplanmış olan mala modelleri olarak farklılık göstermektedir. Bu mala çeşitleri ile yüzey üzerinde özel desenlerin oluşturulması ve estetik bir uygulama yapılması mümkün olmaktadır.
● Zımpara Malası: Dikdörtgen şeklinde ve mengeneli mala modelleridir. Bu sayede zımpara kağıtlarının mala üzerine tutturulması ve kolayca zımpara yapılması mümkün olmaktadır.
İnşaatçı mala modelleri, yapılacak olan işlemlere bağlı olarak seçilmelidir. Aynı zamanda tırfıl mala, süngerli mala ve derz malası gibi farklı çeşitleri de bulunmaktadır.
Desen Malası ile Normal Malanın Farkı Nedir?
Normal mala modelleri, genel olarak paslanmaz çelik tabana sahip olan ürünlerdir. Ancak desen malası tabanları özel bir kauçuk ile kaplanmaktadır. Bu sayede uygulama sırasında yüzeye desen verilmesi mümkün olmaktadır.
Normal malalar, genel olarak kaplama ve sıva işlemleri için uygun ürünlerdir. Desen malası ise bu katların daha düzgün ve estetik görünmesinden sorumlu olan modellerdir.
Zımpara Malası Hangi İşlemler İçin Kullanılır?
Zımpara malası kullanımı, yapılan sıva işlemleri sonrasında harç kalıntılarının temizlenmesi ve zeminin daha pürüzsüz hale getirilmesi amacıyla tercih edilmektedir. Üzerinde bulunan mengeneler, zımpara kağıdının sabitlenmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda sap takma aparatı olan modellerle ulaşılması güç alanlarda dahi kolay bir zımpara işleminin uygulanması mümkün olmaktadır.