Membran Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?
Membran sözcüğünün kelime anlamı, çevreleyici katmandır. Yapı sektöründe ise suyun sahip olduğu yıkıcı etkileri önlemeye yardımcı olan bir izolasyon malzemesine verilen addır. Membran kullanımı ile binaların ömürlerinin uzatılması, can ve mal kayıplarının önlenmesi mümkün hale gelmektedir. Bu nedenle beton, çelik blok ve tel gibi materyalleri korumak amacı ile membran uygulama işlemleri yapılmaktadır.
Günümüzde izolasyon uygulamaları, zorunluluk haline gelmeye başlamıştır. Ev sahibi olmak ya da konut kiralamak isteyen kişiler, bina dayanıklılığı ile izolasyon çalışmaları hakkında detaylı bilgiler almak istemektedir. Uygun görülmeyen yapılar ise tercih edilmemektedir. Aynı zamanda şehir planlamacılığı çalışmaları dahilinde izolasyon çalışmaları yapılmayan ve barınmaya uygun olmayan yapılar da yıkıma alınmaktadır. Bu sayede kişilerin güvenliğini sağlamak mümkün hale gelmektedir.
Membranlar; sprey, sıvı ve örtü formunda üretilmektedir. Membran seçimi ise bütçeye, kullanım alanına ve uygulama yöntemine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Günümüzde en sık tercih edilen membran türü, örtü şeklinde serilebilen sıvı izolasyon membranlarıdır.
Membran Nasıl Yapıştırılır?
“Membran nasıl yapıştırılır?” sorusunun cevabı, birkaç temel adımdan oluşmaktadır. Bu adımlar ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:
● Öncelikle membran uygulanacak alanın genişliği metrekare olarak hesaplanmalıdır.
● İhtiyaç duyulan membran ölçüsü belirlendikten sonrasında uygun rulo adedinde ürün temin edilmesi gerekmektedir.
● Membran uygulanacak yüzeyin detaylı bir şekilde temizlenmesi, ürünün yapışması açısından önem taşımaktadır.
● Yüzeyde tutunmayı önleyecek herhangi bir pürüz ya da sorun görülüyor ise işlem öncesinde gerekli onarımların yapılması gerekmektedir.
● Zemini pürüzsüz hale getirdikten sonrasında nem dahi kalmayacak şekilde kurumaya bırakılmalıdır.
● Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonrasında membran rulosu zemin üzerine serilmeli ve uygun şekilde kesilmelidir.
● Membran tabakaları, 10 ila 15 santimetre kadar ek payla tüm zemine yerleştirilmelidir.
● Yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonrasında membranlar hizaları bozulmayacak şekilde tekrardan rulo yapılmalıdır.
● LPG kaynaklı şalümo alevi hazırlandıktan sonrasında rulonun en üst yüzeyi ısıtılmalı ve tamamen ısındıktan sonrasında bir kat açılmalıdır. Bu sayede membran, zemine yapışacaktır.
● membran zemine tutunduktan sonrasında mala ya da spatula gibi aletlerle bastırılarak sabitlenmelidir.
Membran yapıştırma işlemleri sırasında yanıcı ve kesici maddeler kullanıldığı için kesinlikle koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir. İş güvenliği ayakkabıları ve eldivenlerinin kullanımı, olası kazaları önlemek açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı ortamlarda uygulama yapmaktan kaçınılması gerekmektedir.
Membran Uygulama
Membran uygulama işlemleri ürünün çeşidine ve formuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ürün seçimi ise uygulama alanına bağlı olarak değişmektedir. Sıvı formlu membranlar fırça ile sürülerek, sprey formdaki membranlar ise püskürtülerek uygulanmaktadır. Yapıştırmaya uygun olan membranlar, rulo halinde satışı yapılan ve örtü şeklinde serilerek uygulanan ürünlerdir. Bu ürünlerin yapıştırılması içinse LPG kaynaklı şalümo alevinden yardım alınmaktadır.
Membran uygulaması yaparken kesinlikle alanında uzman ve yeterli tecrübeye sahip olan kişilerin görev alması gerekmektedir. Aksi halde ihtiyaç duyulan izolasyonu sağlamak mümkün olmayacaktır. Bu durum ise binaların yıkılmasına varan ciddi ve riskli sonuçlara neden olabilmektedir.
Membran Ne İşe Yarar?
Yaşamın temel bileşiği olan su, yapılara ve özellikle temele nüfuz ettiğinde çürümeye neden olmaktadır. Bu durum sonucunda ise binalar yıkılmakta, ciddi can ve mal kaybı tabloları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle inşaat ve yapı sektöründe membran kullanımı, hayati derecede önem taşımaktadır. “Membran neye yarar?” sorusunun yanıtı ise bu şekilde verilebilmektedir.
Membran kullanımı, inşaat sırasında kullanılan beton ve çelik gibi tüm materyallerinin uzun ömürlü olması açısından önem taşımaktadır. Bu ürünlerin fonksiyonları ve formlarını kaybetmeleri, binalardaki bütünsel yapının bozulmasına ve yıkılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle membran kullanımı kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Membran Modelleri
Yapıların ömrünü uzatmak ve bireylerin güvenliğini sağlamak açısından hayati değer taşıyan membranların birçok farklı türü bulunmaktadır. Günümüzde en sık kullanılan membran modelleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
● Bitümlü membran,
● Cam tülü taşıyıcı membran,
● Alüminyum folyolu membran,
● Arduazlı membran,
● PVC kaplama membran,
● Polyester keçeli membran,
● Likit membran,
● Sprey formlu membranlardır.
Membran modelleri, uygulanacak alana ve özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Üretiminde kullanılan materyaller, membranın ısıya ve yangına karşı da dayanıklılık sağlaması gibi avantajlar sunmaktadır. Aynı zamanda yine ürün özelliklerine bağlı olarak esneklik, dayanıklılık ve benzeri fonksiyonları da bulunmaktadır.