Testere Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Özel çeliklerin kullanımı ile üçgen formlu ve sert dişlerden meydana gelecek şekilde tasarlanan kesici el aletlerinin tümü, testere olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde en yaygın kullanım alanı ahşap malzemelerin kesimi olsa da demir ve plastik gibi yüzeylerin kesilmesi de mümkündür. Aynı zamanda manuel kullanımlı ve elektrikli testere modelleri de bulunmaktadır.
Gelişen teknoloji ile birlikte testere kullanım alanları muazzam şekilde gelişme göstermiştir. Bu sayede geçmiş dönemlerde yalnızca kas gücü ile çalışan kesici el aletleri olarak tanınan testereler, endüstriyel ortamlarda dahi kullanıma geçmiştir. Bu durum, özellikle üretim aşamalarında oldukça etkili sonuçlar alınması, kas gücünün azaltılması, zaman tasarrufunun sağlanması, üretim kapasitesinin artırılması ve kar marjlarının yükseltilmesi gibi sayısız avantaj sunmaktadır.
Testere Kullanırken En Sık Yapılan Hatalar
Testere kullanırken yapılan hatalar sonucunda uçların kırılması, yaralanmaların görülmesi ya da uygulama yüzeylerinin deforme olması gibi istenmeyen birçok durum ortaya çıkabilmektedir. Testere kullanırken en sık yapılan hataları ise kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:
● Kesim işlemi öncesinde yağlayıcı özellikteki malzemelerin uygulanmaması,
● Doğru testere uçlarının tercih edilmemesi,
● İşlem öncesinde koruyucu eldiven ve gözlük kullanımı gibi güvenlik önlemlerinin alınmaması,
● Körelmiş testere uçlarının kullanımına devam edilmesi,
● Testereyi kullanan kişinin yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmaması,
● Testere ucunun uygulama yüzeyine doğru açı ile yerleştirilmemesi,
● Elektrikli testere modellerinde çalışma kapasitesinin zorlanmasıdır.
Testere kullanımının doğru şekilde yapılması, alınacak sonuçları doğrudan etkilemektedir. Aynı zamanda yaşanması muhtemel olan risklerin önlenmesi açısından da oldukça önemli detayların başında yer almaktadır.
Doğru Testere Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Doğru testere kullanımı, işlemler sırasında yaşanması muhtemel olan risklerin önlenmesi ve testere ömrünün uzatılabilmesi için en önemli detayların başında yer almaktadır. İşlem sırasında dikkat edilmesi gereken detayların ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:
● Uygulama yüzeyine uygun testere ve testere ucu seçiminin yapılması,
● Benzinli testere modellerinde yakıt ve yağ dengesinin korunması,
● Yıpranmış testere uçlarının en kısa sürede değiştirilmesi,
● Elektrikli testere modellerinin ısınması halinde çalıştırılmaya devam edilmemesi,
● Her işlem öncesinde mutlaka koruyucu güvenlik önlemlerinin alınması,
● Yüzey özelliklerine uygun kesim yapılabilmesi için gereken açının öğrenilmesi,
● Elektrikli testere modellerinin amatör kullanıcılar tarafından bilinçsiz şekilde kullanılmaması,
● Endüstriyel tipteki testereler için gereken ayarlamaların ve bakımların periyodik şekilde yapılmasıdır.
Doğru testere kullanımı sayesinde yaralanmalar ve maddi hasarlar gibi risk faktörlerinin engellenmesi mümkün olmaktadır. Bu nedenle kullanım öncesinde mutlaka gerekli bilgilerin edinilmesi gerekmektedir.
Testere ile Ağaç Kesilebilir Mi?
Testereler, ahşap malzemelerin sorunsuz şekilde kesilmesi için ideal el aletlerinin başında yer almaktadır. Bunun için elektrikli, benzinli, manuel ve diğer tüm testere çeşitlerinin kullanılması mümkündür. Ancak dikkat edilmesi gereken doğru, doğru model ve uç seçiminin yapılmasıdır.
Testereler, ağaç işlerinde sıkça kullanılan aletlerdir. Fakat birçok kullanıcı, canlı dokular barındırdığı için testere ile ağaç kesmek konusunda kararsızlıklar yaşayabilmektedir. Bu gibi durumlarda bitki lifleri ve canlılığına zarar vermemek adına özel olarak tasarlanmış olan ağaç testerelerinin kullanılması gerekmektedir.
Ağaç testereleri, odun kesme makineleri ile kullanılabilen özel uçlardır. Bu uçlar, kurumuş ağaçların kökten kesilmesini sağlayan uçların aksine daha kısa ve kalın bir yapıya sahiptir. Bu sayede budama işlemlerinin kolayca gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır.
Testere Çeşitleri Nelerdir?
Testerelerin kullanım alanlarının yaygınlaşması ile birlikte çok sayıda farklı model ve çeşit de kullanıma sunulmuştur. Bu sayede kullanıcılar, farklı malzemeler ve yüzeyler üzerinde de pratik bir kullanım imkanına sahip olmuştur. Günümüzde en sık kullanılan testere modellerinin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:
● Ağaç kesme ve budama testereleri,
● Çerçeve ve ince bir bıçaktan oluşan kıl testereler,
● Gevşetme ve sıkma fonksiyonları bulunan demir testereleri,
● Benzin ya da elektrikle çalışan motorlu testereler,
● İnce işlerde yaygın şekilde kullanılan kartonpiyer testereleri,
● Detaylı kesim yapma imkanı sunan dekupaj testereler,
● Yuvarlak bıçak yapısı ile öne çıkan daire testereler,
● Günlük ve basit işlemlerin yapılabilmesi için yeterli olan manuel testereler,
● Ağır ve detaylı işlemlerin yapılmasını sağlayan tezgah testereleridir.
Testere çeşitleri, kişilerin kullanım alanları ve amaçlarına bağlı olarak kategorilere ayrılmaktadır. Uygun olmayan testereler ve testere uçları ile yapılan işlemler sonucunda ise ciddi risklerle karşılaşılması kaçınılmaz olmaktadır.